Чували ли сте за т.нар. скромно (или смирено) самохвалство? Това явление

...
Чували ли сте за т.нар. скромно (или смирено) самохвалство? Това явление
Коментари Харесай

Скромното самохвалство не води до нищо хубаво

Чували ли сте за така наречен скромно (или смирено) фукане? Това събитие съществува от много време, само че се усилва и популяризира неведнъж посредством смарт телефоните и обществените мрежи. Ето защо Джина и Майкъл Нортън от " Харвард " вземат решение да го проучат по-внимателно. Те организират общо 9 проучвания, поствени на него, включвайки над 1000 души и обхващайки 740 туита в обществената мрежа Twitter, и доближават до един главен извод - сходен вид държание е  " голям неуспех ".

За какво тъкмо иде тирада?

Още Джейн Остин в " Гордост и предубеждения " написа " Няма нищо по-измамно от привидната невзискателност. Зад нея нормално се крие неуважение на непознатото мнение, а от време на време — фукане. ".

Съвременен образец е когато човек напише в мрежите " Не мога да допускам, че всички те се сетиха за мен да ме предлагат за... тази премия и желаят аз да приказвам пред хияди хора... ". 

Темата е счетена за задоволително значима да провокира интереса на учените, тъй като на студентите от " 'Харвард "  се предлага да се научат да описват в бъдеще своите персонални достижения, само че това би трябвало да се случва не по този начин, че да провокират неспокойствие в ответната страна, а почитание и благосклонности. 

Оказва се, че хората постоянно си мислят, че смиреното хвалене на самия себе си е ефикасен метод да се реализират персонални цели. Учените в проучванията си доближават до извода, че то се демонстрира в две форми: 1.) учредено на скромността изказване - " Не мога да допускам, че мога да си разреша да хвърча тук, в първа класа " и 2.) учредено на недоволството изказване " Мразя когато първа класа не е въобще друга от останалата част от самолета. #пропилянипари ".  

Изследването е озаглавено в оригинал  " The proliferation of humblebragging in social media, the workplace, and everyday life ". 

Със своите девет разнообразни проучвания учените от " Харвард " доближават един елементарен извод: самохвалството под някаква форма не ни прави по-харесвани. Другите усещат, че показаната невзискателност е неискрена.

Познавате ли такива хора? 

Източник: Business Insider

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР